Derslerden bunalan çocuğa nasıl yaklaşırız?

Derslerden bunalan çocuğa nasıl yardımcı olmalısınız?


Okulların kapanması yaklaştıkça çocuklarda ödev ve derslerden dolayı isyan başlar.. Bir an önce dışarı çıkıp oynamak, gezmek, arkadaşları ile beraber olmak ya da bol bol bilgisayar oynamak ister.. Peki bu durumda ne yapmak lazım?Öğretmenin verdiği ödevler gözünde büyür.. Erteler.. Test çözmesi kitap okuması gereklidir. Erteler.. Giderek çığ gibi büyüyen bu sıkıntılar öyle bir noktaya gelir ki çocuk artık önemsemez boşlar.. Bıkkınlık duyar.. Ama diğer taraftan suçluluk duyar.. Yapması gerekiyordur ama artık yorulmuştur.

Yukarıdaki ifade etmeye çalıştığım duygu durumu, hemen hemen her anne babanın ve okula devam eden çocuğun yaşadığı sıkıntılardır. Özellikle de nisan mayıs aylarında tavan yapan bu sorunlar önlemi alınmaz ise derslerden soğuma ve başarısızlıklar görülmeye başlar.

Aslında genel resme baktığınızda çocuk haklıdır. Küçücük yaşında omuzlarına yüklenen bu tempo onu yorar. Tüm gün okulda.. Eve gelir oynamak ister ancak ödevleri vardır.. Üstüne üstlük saat 9-10 gibide uyumalıdır.. Tabii ki bunlar bazı çocuklar için oldukça karmaşık ve yorucu bir durumdur.

Bu durumda 3 anne baba tutumuyla karşılaşırız.

1. Aşırı katı ve kuralcı tutum.. Çocuğun sıkılmasını ve tepkilerini çocuğun kasıtlı yaptığını düşünerek daha sert ve yaptırımcı tutum izleyen anne babalar.. SONUÇ= Asi bir çocuk,

2. Aşırı rahat ve esnek tutum.. Çocuğun yaşadıklarını anlayan ama fazlasıyla rahat bırakıp “ Aman boş ver.. Öyle yada böyle zaten bu okul bitecek.” Gibi sözlerle çocuğa sorumluluklarını unutturan anne babalar.. SONUÇ: Aşırı özgür çocuk

3. Sınırları ve kuralları belli esnek tutum. Çocuğunun yaşadığı sıkıntıların farkında olan olabildiğince destek olurken, diğer taraftan çocuğunun sorumluluklarını yapması gerektiğini hatırlatan ve gösteren anne babalar SONUÇ: Huzurlu ve mutlu çocuk..

Pozitif Gelişim Özel Eğitim ve Aile Danışmanlığı Merkezi Çocuk Gelişimi Uzmanı Şenay Yılmaz ise üçüncü tutumu onaylıyor... Çocuğunuzu anlamaya çalışın.. Yaşadığı zorlukları gözlemleyerek bağımlılığa dönüşmeyen yardımlarınızla destekleyin. Sorumluluklarını hatırlatın ve örnek olun.. Kendini iyi hissetmesini sağlayan etkinlikleri yapmasına izin verin.. Sürekli ders çalışmasını, kitap okumasını, test çözmesini istemeyin.. TV de izlesin, oyununu da oynasın, arkadaşları ile de beraber olsun, en sevdiği hayvanıyla da oynasın.. Hayatını sevdiği şeylerle programlamayı öğretin. Her şeyin ders okul olmadığını, sosyal etkinliklerinde olduğunu ikisinin de beraber götürülebileceğini anlatın. Okul başarısının da önemli olduğunu ama her şeyin sadece bundan ibaret olmadığını hissettirin.. Anlayışlı ama istikrarlı tutum gösterebilmeniz dileğiyle…