YAŞADIĞIMIZ YER KONU ÖZETİ 2

A. YAKIN ÇEVREMİZİ TANIYALIM
1.Yakın çevremizi tanımanın önemi
Yaşadığımız Çevre: Doğal çevremizde canlı ve cansız varlıklar sürekli etkileşim içinde yaşarlar. Bu unsurlardan birinin zarar görmesi, doğal dengenin bozulmasına neden olur. DEVAMI AŞAĞIDA
Çevre; insanların yaşamı boyunca içinde bulunduğu ilişkilerini devam ettirmek durumunda olduğu yerdir. Yakın çevremiz, ailemiz, komşularımız, evimizin bulunduğu sokak, cadde, mahalle, semt ve buralarda bulunan diğer alışveriş merkezleri, oyun alanları, çarşı, pazar, sinema, kütüphane, tiyatro vs. yerlerdir.
2.Sokağımız , Caddemiz , Köyümüz , Semtimiz , Mahallemiz

Sokaklar, caddeler ve bunların etrafında evlerin bulunduğu alanlara mahalle denir. Birkaç mahallenin bir araya gelmesiyle semtler oluşur.
Adresimiz nerede oturduğumuzu belirtir. Adresimizi bildirirken evimizin bulunduğu caddemiz, sokağımız, apartman numarası ve semtimizin adı yazılır. Her semtin bir posta kodu numarası vardır.Bütün bunlar bize gönderilen iletinin kısa sürede elimize ulaşmasının sağlar.
3. Yönler
Herhangi bir yerin ne tarafta bulunduğunu belirlerken yönünü, bulunduğumuz noktaya göre belirleriz.Günlük hayatta coğrafi yönlerden yararlanırız. Yön bir yerin bilinen başka bir yere göre nerede olduğunun belirlenmesidir. Yönler güneşin doğuşu ve batışına göre belirlenir. Güneşin doğduğu taraf DOĞU, battığı taraf BATI olarakadlandırılır. Sağ kolumuzu güneşin doğduğu tarafa uzatırsak sağ kolumuz doğuyu, sol kolumuz batıyı, önümüz kuzeyi, arkamız ise güneyi gösterir. Yönleri ana yönler ve ara yönler olarak ikiye ayırıyoruz.
Doğu, batı, kuzey, güney ANA YÖNLER
Kuzeydoğu, kuzeybatı, güneydoğu, güneybatı ARA YÖNLERDİR.
  4.Pusula ve Diğer Yöntemlerle Yönlerin Belirlenmesi  

Yönler en doğru ve en kolay pusula ile bulunur. Pusula saate benzeyen bir araç olup içinde bir ibresi vardır. Yere yatay olarak tutulduğunda ibrenin renkli ucu ,sürekli olarak kuzeyi gösterir. Her zaman ve her yerde kullanılabilir.
Yönleri bulmak için pusulanın dışında çeşitli yöntemlerden de yararlanırız. Bunlar şunlardır:
a) Güneşten yararlanarak yön bulma
Sabah güneş doğduğunda , güneşe doğru dönüp kollarımızı açtığımızda , önümüz doğu,arkamız batı, sağımız güney, solumuzda kuzeyi gösterir.
Ancak bu yöntem 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğru sonuç verir. Çünkü , gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu bu günlerde Güneş, tam doğudan doğar ve tam batıdan batar. Bu tarihlerin dışında güneşin doğduğu ve battığı noktalar yıl boyunca değişir.
b) Gölgelerin konumuna göre
Bir metre uzunluğunda bir çubuğu yere diker , sonra da çubuğun gün içerisindeki gölgelerini izleriz. Güneş öğle vakti tam tepedeyken, yere diktiğimiz çubuğun gölgesini ölçeriz.Gölgenin en kısa olduğu zamandaki yönü, kuzeydir.
c) Kutup Yıldızı'na göre
click to zoom
Kutup Yıldızı her zaman kuzeydedir.Gökyüzünün bulutsuz olduğu gecelerde Kutup Yıldızı'ndan yararlanarak yönümüzü bulabiliriz. Yeri hep sabit olduğu için ona Demirkazık da denir. Kutup Yıldızı Küçük Ayı takım yıldızında yer alır.
d) Minarelere göre
Yurdumuzda yön bulma yöntemlerinden biri de camilerdir. Minarelerin şereflerindeki kapılar daima güneye doğru yapılır.
e) Karınca yuvalarına göre
Karıncalar yuvalarının kuzeye bakan kısımlarına daha çok toprak yığarlar. Yaz mevsiminde bu yöntem çok işimize yarar.
  5. Kroki Çizimi ve Yararları

Herhangi bir yerin kuşbakışı görünüşünün kağıt üzerine küçültülerek, ölçü kullanılmadan kuş bakışı çizilmesine kroki denir. Kroki yaşadığımız çevreyi kolayca tanımamızı ve adresleri tarifle bulmamızı sağlar.
Yukarıdan baktımız zaman binaları, evlermizi, cadde ve sokakları ,parkı , camiyi , okulumuzu görebiliriz. İşte bu yukardan görüşümüze kuşbakışı görünüş denir.

    click to zoom