Beylikdüzü'nde İlköğretim Haftası, Galip Balkar İlköğretim Okulunda Kutlandı.
İLKÖĞRETİM HAFTASI
İlköğretim temel öğrenimdir. Yasalarımıza göre zorunlu ve parasızdır. İlköğretim, yedi yaşında başlar ve on beş yaşında biter. Sekiz yıldır.
Okulların açıldığı hafta ilköğretim okullarımızda İlköğretim Haftası olarak kutlanır. Genel olarak bu hafta, Milli Eğitim Bakanlığı'nın radyo, televizyon konuşması ile açılır. Okullarımızda törenler düzenlenir. Törende konuşan okul müdürü ve öğretmenler; Eğitimin ve öğretimin değerini, yararlarını açıklarlar. Okuma - yazma bilmenin önemi üzerinde dururlar. Gerçekten, birey olarak başarılı olmak için en başta okumayı ve yazmayı öğrenmek zorundayız. Bilmediklerimizi okuyarak öğreniriz. Okuma - yazma bilmeyen bir kişinin bilgili olması düşünülemez.
Atatürk'ün özlediği çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkabilmek, ancak bilgi ile olur. Bize yaşam boyu gerekli olan bilgi ve becerilerin temeli ilköğretimde atılır. İlköğretim Haftası; bu gerçeklerin konuşulduğu, ilköğretimin, okuma - yazma öğrenmenin kişiye, topluma sağladığı yararların anlatıldığı bir haftadır.
Kendimize, ailemize, çevremize, ulusumuza, insanlığa yararlı olmak okuma - yazma öğrenmekle başlar. İlköğretimin önemine inanan Atatürk, cumhuriyetin ilanından sonra harf devrimini gerçekleştirdi. Okunması ve yazılması çok güç olan Arap yazısı yerine bugün kullandığımız Türk yazısını getirdi. Harf devrimi sonucu, yurdumuzda okuma - yazma bilenlerin sayısı giderek çoğaldı.
İlköğretim okulunun ilk beş yılı ilkokul bölümüdür altıncı yıldan itibaren ortaokul bölümüne devam edilir. Öğrenimlerini başarıyla tamamlayanlara sekizinci yılın sonunda diplomaları verilir. İlköğretimi tamamlayan öğrenciler, diploma notları göz önüne alınarak Lise veya dengi okullara kabul edilirler. Orta öğrenimini tamamlayanlar sınavlara girerek Yüksek okul veya üniversitelerde öğrenime başlar. Yüksek okullarda ve üniversitelerde öğrenim süresi iki yıldan altı yıla kadar değişmektedir.
Orta öğretime devam etmeyenler, edemeyenler, dilerlerse hayata ve iş alanlarına hazırlanmak için tamamlayıcı, hazırlayıcı, yetiştirici kurslara katılırlar. Sanat okullarından yararlanırlar, ya da bir iş yerine çırak olarak girerler. Kurslarda, işyerlerinde edindikleri becerilerle bir iş sahibi olurlar. Burada kazandıkları para ile aile bütçesine katkıda bulunurlar.
Milli Eğitim Bakanlığı; okuma - yazmayı yaygınlaştırmak amacı ile yetişkinler için kurslar açmakta, bu kurslara her yıl çok sayıda yurttaşımız katılmaktadır. Sonuçta okur - yazar oranımız artmaktadır. Yakın gelecekte öteki ilerlemiş ülkelerde olduğu gibi yurdumuzda da okuma - yazma bilmeyen kalmayacaktır.
İlköğretim Haftası'nda çevremize okuma - yazmanın gerekliliğini, değerini, önemini anlatmalıyız. Öğrenme, iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırmayı sağlar. Bilgisiz, eğitimsiz insanlar daha çok suç işleme eğilimindedirler. Genel olarak eğitim ve öğretim suç işleme oranını azaltır.
Gün gelecek vatandaşlarımızın tamamına yakını okuma - yazma öğrenecek, okuyarak edindikleri bilgileri günlük yaşamlarında uygulayacak, böylece işlerinde daha verimli ve başarılı olacaklardır.
Kısacası ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'nün dediği gibi "İlköğretim davası insan olma, ulus olma davasıdır."
EĞİTİMİN ÖNEMİ
Bir milletin okur - yazar oranı yüksek olursa o millet kalkınır. Okumuş ve aydın kişileri fazla olan bir millet, her alanda ilerler. Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizde okuma - yazma bilenlerin sayısı azdı. Pek çok yerde okul yoktu. Ülkemiz Kurtuluş Savaşı'ndan yeni çıkmıştı. Bağımsızlığını kazandıktan sonra, Atatürk'ün emriyle her tarafta okuma - yazma seferberliği başlatıldı. Okullar açıldı. Yeni Türk harfleri vatandaşlara öğretildi. Her Türk vatandaşının İlkokul öğrenimini görmesi ve tamamlaması zorunlu hale getirildi.
Cumhuriyetin ilanıyla beraber eğitim - öğretim çalışmaları hızlandı. Köy, kasaba ve şehirlere okullar yapıldı. Okur - yazar sayısı gittikçe arttı. Yardımsever Türk vatandaşları da eğitim - öğretim hizmetlerinin gelişmesine yardımcı oldular.
Yakın bir zamanda da 8 yıllık kesintisiz eğitim kabul edilerek İlkokul ve Ortaokul birleştirildi ve zorunlu hale getirildi, İlköğretim okulu olarak adlandırıldı.
Her yıl Eylül ayının üçüncü haftası ( okulların açıldığı ilk hafta ) İlköğretim Haftası olarak kabul edilmiştir. Bu hafta boyunca okumanın önemi, okulun değeri ve kutsallığı halka anlatılır. Okumanın - yazmanın önemi, gazete, dergi, radyo ve televizyonlarda hafta boyunca anlatılmaya çalışılır. Bu konu üzerinde önemle durulur. Okulsuz yerlere okul açılmaya gayret edilir. İlköğretimin önemi anlatılır.
GÜZEL SÖZLER
* Eğitimsiz insan, ruhsuz bedene benzer. (Arap atasözü)
* İnsan eğitimle doğmaz, ama eğitimle yetişir. (Cervantes)
* Hiç bilenle bilmeyen bir tutulur mu? (Hz. Muhammed)
* Bir okul açmak, bir cezaevi kapamaktır. (Danton)
* Bilgisiz bir kimse, savaş davuluna benzer; sesi çok, içi boştur. (Sadi)
* Ana ve babaların çocuklarına bırakacakları en büyük miras; eğitimdir. (Hz. Muhammed)
* Ağaç yaşken eğilir. (Türk atasözü)
* Eğitim, öğrencilere saygıyla başlar. (Emerson)
* Her kötülük bilgisizlikten doğar. .(H.G.Wells)
* Hep öğretmek isteyenler, çoğu kez öğrenmeye engel olurlar. (Montesquieu)
* Cesaret ve hazzı yitiren eğitim, beş para etmez. (Pestalozzi)
* Eğitim, çocuğa bilmediğini öğretmek değildir; çocuğa yaşamasını öğretmektir. (W.Livingston)
*Bir yıl sonrasını düşünüyorsan buğday ek,
On yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik,
Yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insan yetiştir.” (Kuon-Tzu)
* Dünyada yapılması güç olan üç iş vardır: Çelik, elmas ve insan ruhunu işlemek. (B.Franklin)
* Bilgine her gün yeni bir şey eklemiyorsan, gün geçtikçe azalır.(Çin atasözü)
* Kalem kılıçtan keskindir. (Seneca)
* Eğitim, ana kucağından başlar; her söylenen sözcük çocuğun kişiliğine konan bir tuğladır. (H.Ballov)
* Bir ülke halkının eğitimi, sokaktaki davranışlarından belli olur. (E.De Amıcıs)
* Elinden gelirse insanları eğit, gelmezse onlara katlan. (M. Aurellius)
* Eğri ağaçlar, bahçıvan eline muhtaçtır. (Çin atasözü)
* Eğitim, ekmek ve sudan sonra halkın en büyük gereksinmesidir. (Danton)
* Ana baba iyi eğitim almışlarsa çocuklar da görgülü olur. (Goethe)
* Eğitimle suç ve cezalar, güneşin önündeki buzlar gibi erir. (V.Hugo)
* Ulusal eğitim, her ulusun yaşam kaynağıdır. (Namık Kemal)
* Eğitim; iyiyi, büyüğü, güzeli sevmektir. (E. Renan)
* Eğitimli adam, görgüsüzle geçinmesini bilir. (Schopenhauer)
* Eğitim, yetenekleri olgunlaştırır, ama yetenek yaratmaz. (Voltaire)
* Eğitimin amacı, insanlarda bulunan yetenekleri geliştirmektir. (Eflatun)
* İnsan iki yoldan eğitilir: İlki, ana-baba, öğretmenlerden aldığı derslerle; ikincisi, kendi öğrendikleriyle. En değerli olanı ikincisidir. (Gibons)
* Kızını dövmeyen dizini döver. (Türk atasözü)
* Eğitimsiz öğretim, hırsız fenerine benzer.
* Eğitim görmekle görmemek, ölülerle dinler arasındaki fark gibidir.(Aristo)
* Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak Milli Eğitimle olur. (Atatürk)
* Eğitim, her ulusun hayat kaynağıdır. (Namık Kemal)
* İnsan eğitimle doğmaz ama eğitimle yetişir.
* Bilgi, sevgi ve zekanın aynasıdır.
* Okumayı öğrenmeyen çuval taşımayı öğrenir.
* Bilgisiz insan meyvesiz ağaca benzer.
* İlköğretim davası, insan olma, ulus olma davasıdır.
* Yurt kalkınmasının temeli ilköğretimdir.
* Öğrenim, aklın gücünü geliştirir.
* Bilmemek ayıp değil, bilmediğini öğrenmemek ayıptır.
* İlköğretim geleceğin temelidir.
* Bilgisiz insanın dostluğundan, bilgili insanın düşmanlığı daha iyidir.
* Okul gençliğe; insanlığı, saygıyı, ulusu ve ülkeyi sevmeyi öğretir.
* İlköğretimin değerini her yurttaşa anlatmak ulusal bir görevdir.
________________________________________________
222 Sayılı Kanunla, Eylül ayının 3.haftası "İlköğretim Haftası" olarak kabul edilmiştir. Bu kanunun amacı, herkesin toplumun bir bireyi olmaya yakışacak şekilde yetiştirilmesini sağlamaktır. Bu haftanın amacı da herkese bunu anlatmak ve daha iyi birey olmak için yollar aramaktır.
İlköğretim Haftası' nda konuşma, resim, şiir, gösteri gibi aktivitelerle haftanın önemi daha da belirginleştirilir. Böylece herkese hafta ile ilgili hatırlayıp unutmayacağı bilgiler aktarılabilir.
İlköğretimin zihinsel, bedensel ve dil gelişmesinde önemi büyüktür ve eğitim sistemimizin ilk adımıdır. İnsan Hakları Bildirisinde de belirtildiği gibi ilköğretim parasız ve zorunludur.
İlköğretim çağı, altı yaşını bitiren herkesin eylül ayında ilköğretim okuluna yazılması ile başlar ve onbeş yaşını bitirdiği öğretim yılının sonuna kadar devam eder.
__________________________________________________