HEP BİRLİKTE ÜNİTESİ ÖZETİ



SORULAR
1. Bireyler birbirlerine neden ihtiyaç duyarlar?
            Her bireyin yaşamını sürdürebilmesi için çeşitli ihtiyaçları vardır. İhtiyaçlarımızın hepsini tek başımıza karşılayamayız. Bu yüzden insanlar birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Bazen sorunlarımız olur. Bu sorunların üstesinden gelemeyebiliriz. O zaman da çevremizdeki insanlarla iş birliği yaparız. Aile bireylerimizle, arkadaşlarımızla sevinç ve üzüntülerimizi paylaşırız.
            2. İnsanların grup oluşturmalarının nedeni nedir?
            İnsanlar ihtiyaçlarını karşılamak için grup oluştururlar. Okulumuzu düşünelim: Okul öğretmenler, öğrenciler, hizmetli ve diğer görevlilerden oluşan bir gruptur. Okul grubunun amacı öğrencilere eğitim ve öğretim vermek, vatandaşlık bilincine sahip, ülkesini ve milletini seven bireyler yetiştirmektir.
            3. Aile nedir?
            Aile de bir gruptur. Bu grup anne, baba ve çocuklardan oluşur. Aile bireyleri birbirleriyle yaşamın hemen hemen her alanını paylaşırlar. Anne ve babalar çocuklarının topluma yararlı insanlar olarak yetişmeleri için çalışırlar.
            4. Hastanelerde kimler grup oluşturur? Bu gruptakilerin amacı nedir?
            Doktorlar, hemşireler, laborant ve teknisyenler, ebeler, hasta bakıcılar, hizmetliler hastane grubunu oluştururlar. Bu grubun amacı insanların sağlık sorunlarını çözmek, yaşamlarını sağlıklı şekilde sürdürmelerine yardımcı olmaktır.
            5. Afetlere maruz kalanlara yardım eden grup var mıdır?
            Deprem, sel gibi doğal afetlerde insanlara yardım amacı ile kurulmuş gruplar vardır. Bu gruplar gönüllü sivil toplum örgütleridir.
            6. Çevremizde oluşturduğumuz gruplar nelerdir?
            Teneffüste oyun oynamak için arkadaşlarınızla bir grup oluşturabilirsiniz. Öğretmeninizin verdiği bir ödevi ya da projeyi hazırlamak için çalışma grubu oluşturabilirsiniz.
            İnsanlar, ihtiyaçlarını gidermek için ortak bir amaç etrafında toplanarak grupları oluştururlar. Oyun grubu, çalışma grubu kalıcı olmayan gruplardır. Okul, hastane, Kızılay gibi kalıcı grupların bir kısmı resmi kurumlardır. Bir kısmı gönüllü insanlar tarafından oluşturulmuştur.
            7. Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşları hangileridir?
            Ülkemizde çeşitli alanlarda hizmet veren sivil kuruluşlar vardır.
            Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı: Eğitim alanında bilgisayar, internet gibi teknolojinin etkin bir biçimde kullanılması sağlamak amacıyla kurulmuştur. Bu amaçla eğitim parkları kurar, çeşitli etkinlikler düzenler.
            Türkiye Sokak Çocukları Vakfı: Değişik nedenlerle sokakta yaşayan çocuklara sahip çıkmak amacıyla kurulmuştur. Sokakta yaşayan çocukları bir yuvada barındırma, tedavi etme, eğitme ve iş sahibi yapma gibi amaçları vardır.
            Arama Kurtarma Derneği(AKUT): Dağ, mağara gibi doğa koşullarında oluşan kaza ve kaybolma gibi olaylarda insanlara yardım etme amacıyla kurulmuştur. Ancak deprem, sel gibi doğal afetlerde de arama ve kurtarma çalışmalarına katılmaktadır.
            Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı(TEMA): Ülkemizde doğal varlıkların korunması, erozyonla mücadele ve toprağı koruma amacıyla kurulmuştur. Halkı ağaçlandırma konusunda eğitme, erozyonun zararları ve önleme yolları konularında çalışmalar yapar.
            Lösemili Çocuklar Vakfı(LÖSEV): Lösemili ve kan hastası olan çocukların sağlık ve eğitim gibi ihtiyaçlarının karşılanması için çalışır.
            Türk Kalp Vakfı: Toplumu kalp sağlığı konusunda bilinçlendirmeyi amaçlar. Muhtaç kişilere ucuz veya ücretsiz kalp muayeneleri yapar.
            ÇEVKO: Çevreyi korumak amacıyla kurulan sosyal örgüttür.
            ÇEKÜL: Doğal ve kültürel çevreyi korumak, yaşatmak amacıyla kurulmuştur.
            8. Sosyal örgütlerin kuruluş amaçları nelerdir?
            Gönüllü insanların kurduğu sosyal örgütler, insanların ihtiyaçlarını ve sorunlarını gidermek için çalışırlar. Bu örgütlerin en temel özelliği hiçbir maddi çıkar gözetmeden insanların ihtiyaçlarını gidermeye çalışmalarıdır. Yardımlaşma ve dayanışmaya önem verirler. Bu örgütlerde çalışan insanlar başka insanların hayatlarını kolaylaştırmak için çaba gösterirler.
            9. Ülkemizdeki resmi yardım kurumları hangileridir?
            Kızılay: 1868 yılında kurulan dernek, cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti, 1947 yılında da Türkiye Kızılay Derneği adını almıştır. Kızılay; savaşta ve barışta, yurt içi ve yurt dışında meydana gelen felaketlerde insanlara yiyecek, giyecek, battaniye, çadır yardımında bulunur.  
            Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu: Muhtaç çocuk, genç, yaşlı, engelli kişi ve ailelere maddi ve manevi yardımda bulunur. Bu kişilerden bazılarını açmış olduğu yurtlarda barındırır.
            Yeşilay: Sigara, alkollü içki, uyuşturucu ve diğer kötü alışkanlıklarla mücadele eder. Halkı bütün zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışmalar yapar.
            Türk Hava Kurumu: Bu kurumun amacı; Türk gençliğini havacılığın çeşitli dallarında yetiştirmek, ulusal havacılığımızı yurt ve dünya çapında desteklemektir.
            10. Sivil toplum kuruluşları ile resmi yardım kuruluşlarının işleyişleri arasındaki farklar nelerdir?
            * Sivil toplum kuruluşlarında bireyler gönüllü olarak görev alırlar, resmi kurumlarda bireylere görevler kurum tarafından verilir.
            * Sivil toplum kuruluşlarında bireyler sadece kuruluşun amacı doğrultusunda değil, toplumu ilgilendiren tüm sorun ve konularda çalışırlar. Resmi kurumlarda bireyler sadece kurumun amaçları doğrultusunda çalışırlar.
            * Sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar kişisel çıkarlarını gözetmezler, kazanç sağlamayı amaçlamazlar. Resmi kurumlarda çalışanlar yaptıkları işin karşılığında bir ücret alırlar.
            11. Yetişkinlerin gerçekleştirdikleri sosyal etkinlik nedir?
            Yetişkinler mesleğinin dışında da müzik, spor, resim, tiyatro gibi etkinliklerle uğraşırlar. Bu uğraşılara sosyal etkinlikler denir. Bir huzur evini ziyaret edip orada yaşayanların gönlünü alırsa yaşlı bir kişiyi mutlu eder. Kendisi de o olaydan huzur duyar.
            12. Öğrencilerin sosyal etkinlikleri nelerdir?
            Öğrenciler de derslerin dışında birçok sosyal etkinliklerde bulunur. Örneğin okullardaki eğitsel kulüplere üye olurlar. Bu eğitsel kulüplere üye olurken sevdikleri, yapmak istedikleri faaliyetleri seçerler. Arkadaşlarıyla teneffüslerde oyunlar oynarlar, futbol ve satranç karşılaşmaları yaparlar.
            13. Eğitsel kulüplerde görev almak öğrencilere ne gibi yararlar sağlar?
            Eğitsel kulüplerden birinde görev almak öğrencilerin yetenek ve becerilerinin gelişmesini yeni arkadaşlar edinmelerini sağlar. Öğrencilerin hayata hazırlanmalarına katkıda bulunur.
            14. Öğrenciler okul dışındaki etkinliklere katılabilirler mi?
            Okul dışında da birçok etkinliklere katılabilirler. Yaşadıkları yerdeki yerel yönetimlerin açtığı kursları araştırıp öğrenebilir ve onlardan yararlanabilirler. Çevrelerinde gördükleri sorunları tespit edebilirler. Sorunun çözümü ile ilgili grup oluşturabilirler. Sorunla ilgilenen kuruluş, kurum ve derneklerden yardım alabilirler. Yeter ki istesinler, yapamayacakları ve üstesinden gelemeyecekleri hiçbir iş yoktur.
            14. Resmi kurum nedir?
            Kamu hizmetlerini yürütmek amacıyla devlet tarafından kurulan kurumlar resmi kurumdur. Bu kurumların giderleri devlet tarafından karşılanır. Çalışanların görev ve yetkileri yasayla belirlenir.
15. İş bölümü yapmanın yararları nelerdir?
 İş bölümü yapıldığında herkes görevini bilir. Herkes konu hakkında söz sahibidir. Belirlenen kurallara uyulur. Bireyler birbirleriyle ilgilenir. İşler kısa sürede yapılır. Evde, okulda, çevrede işler paylaşıldığında bireyler daha huzurlu ve mutlu olurlar.