BOZUNMA NEDİR?

Bir maddenin daha basit bileşenlerine ayrılmasına şekillerinde ve görüntülerinde değişiklik oluşmasına bozunma denmektedir.

Hangi hallerde bozunma meydana gelmektedir?
Maddelerin ısı etkisiyle yanma ve pişme olayları maddelerde bozunmaya yol açmaktadır. Bozunmaya uğrayan maddeler tekrar eski haline dönemezler. Her maddenin ısı alması o maddede bozunmaya yol açmaz.

Bozunma örnekleri

Örneğin bir altın yükse ısıya maruz kalırsa erir ve kalıba konulduklarında o kalıbın şeklini alırlar fakat bir şeker yada un ısı aldıklarında erimezler renkleri kahverengiye dönüşerek bozunurlar ve tekrar eski hallerini almazlar. Kağıt, ekmek gibi maddelerde ısıtıldıklarında hal değiştirmezler ve bozunmaya uğrarlar.

Bir maddenin bozunması ve hal değiştirmesi arasındaki fark nedir?

Bir madde hal değiştirirken yapısı değişmez ve özelliklerini kaybetmez fakat bozunmaya uğrayan bir maddenin yapısı ve özellikleri değişir.

Coğrafyada bozunma ne anlama gelmektedir?

Coğrafyada bozunma olayı, yüksek sıcaklık ve basınç koşullarında oluşmuş kayaçların yüzeysel koşullara doğru yaklaştıkça mekanik ve kimyasal değişimlere uğradığı karmaşık bir jeolojik süreçtir.

Alfa bozunması nedir?

Bir çekirdeğin alfa parçacığı salarak daha küçük bir çekirdeğe dönüşmesi biçimindeki radyoaktif parçalanmadır.

Çifte bozunma nedir?

Tepkime öncesi ve sonrasında molekül sayıları değişmemekle birlikte, atomların ya da köklerin yeniden düzenlenerek ayrı moleküller oluşturmalarına çifte bozunma denmektedir.