Hayat Bilgisi dersi günlük yaşamda kullanılan birçok bilgiyi içermektedir. Bu nedenle Hayat Bilgisi dersi diğer derslere göre daha kolay öğrenilen, ancak çabuk unutulan bir derstir. Öğrenilen bilgileri unutmamanın tek yolu tekrardır. Belirli aralıklarla yapılan tekrarlar öğrenmeyi pekiştirecek, unutmanın önüne geçecektir. YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN devamına tıklayın...
- Derste dinlediğiniz ve okuduğunuz, gezdiğiniz gördüğünüz yerlerle ya da günlük hayatta karşılaştığınız olaylarla birleştirmeli, karşılaştırmalı ve öğrenmeye çalışmalısınız. Örneğin hava durumunu izlerken bölgelerimizi ve iklim koşullarını ya da tarihi bir mekanı gezerken burada yaşamış uygarlıkları derste gördüğünüz konular üzerinden değerlendirebilirsiniz.
- Süreli yayınlar ve belgeseller ile öğrendiğiniz konuları daha keyifli bir şekilde pekiştirebilirsiniz.
- Dersi çok iyi takip ederek ayrıntıları ve öğretmenin özellikle vurguladığı noktaları kaçırmamaya çalışın. Kaçırdığınız ya da anlayamadığınız noktaları ise derste öğretmeninize sorun ve sonuçları not alın.
- Çalıştığınız konuyu yüksek sesle tekrarlamak ya da birisine anlatmak daha kalıcı öğrenmenize yardımcı olacaktır.
- Konunun temelini anlamadan ayrıntıları öğrenmeye çalışmayın. Aklınız karışabilir.
- Konuları daha iyi ve kalıcı öğrenmeniz için atlaslardan, şekillerden, fotoğraflardan ve resimlerden yararlanabilirsiniz.
- Yanlış veya eksik yaptığınız sorularla ilgili konu eksiklerinizi gidermezseniz, daha çok zaman kaybedeceğinizi unutmayın.
- Çevrenizi, doğa olaylarını gözlemleyin. Konularda olayların nasıl oluştuğunu, neden ve sonuçları arasında ilişkiler kurarak bilgilerin aklınızda kalmasını kolaylaştıracak benzetmeler yapmalısınız.
“Bilgelik için tek anahtar devamlı soru sormaktır… Şüphe ederek bir araştırmaya başlarız. Araştırmakla da doğruya ulaşırız.”
PETER ABELARD