Masallar

Nasrettin hoca masalları için BURAYA tıklayın
TRT 1 Masal Kutusu kayıtları için BURAYA tıklayın.

     Teknolojinin kıskacında sıkışıp kalan çocuklarımızın yetenek ve hayal güçleri ne yazık ki sınıfta kalıyor. Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Psikolog Nur Dinçer Genç 'Çocuklarınıza masal anlatın' diyor.

     Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde uzak bir ülkede yaşayan küçük bir çocuk varmış. Bu çocuk oyun oynamayı annesini babasını evini okulunu oyuncaklarını çok severmiş ama en çok her gece yatağına yattığında uykudan önce dinlediği masalları severmiş. Dinlediği her masal onu hayaller ülkesine götürürmüş. Bu dünyada her hayal gerçekleşebilirmiş çünkü adı üstünde hayaller ülkesiymiş bu.
     Minicik bir kutuya sığan dev orman perileri ateş çıkaran ejderhalar şövalyeler prens ve prensesler konuşan hayvanlar neler yokmuş ki bu dünyada. Üstelik bu dünyada masalın kahramanları ne kadar korkunç üzücü şeylerle uğraşırlarsa uğraşsınlar sonu hep mutlulukla bitermiş. Ve çocuk her gece uykuya mutlu olarak dalarmış. MASALIN FAYDALARINI ÖĞRENMEK İÇİN DEVAMINA TIKLAYIN
Yabancı dile yatkınlığı kolaylaşır
Genellikle uykuya dalmadan önce anne ve babalar çocuklarına masal anlatır ya da okurlar. Uyku öncesi dinlenen bu masallar çocukların sakinleşmesine uykuya hazırlanmasına olanak tanır aynı zamanda. Erken yaşta masal dinlemeye başlayan çocukların dil becerileri daha hızlı gelişir daha çok sayıda kelime öğrenirler ve bu kelimeleri kullanırlar. Ayrıca dikkatleri ve hafızaları da gelişir. Masal dinleyen çocuklar kitap okuma alışkanlığını da kolay kazanırlar.
Kendi hikayesini öğrensin
Anlattığınız masal mutlaka bilinen bir masal olmak zorunda değildir. Çocukların klasik masalları dinlemelerinin yanı sıra siz de kendi masallarınızı anlatın.
Çocuklar en çok kendi hayatları ile ilgili hikâyeler dinlemeye bayılırlar. Onlara aileniz ile ilgili kendi uydurduğunuz masallar anlatabilirsiniz. Anlatılan masalların daha ilgi çekici olması için sesini değiştirerek taklitler yaparak anlatmayı deneyin. Farklı duygular içeren duygu tonlamaları yaparak anlatırsanız çocuk da masalı daha iyi hayal edebilir.
İlişkiniz güçlenir
Masalı okuyan anne ya da baba ve çocuk arasında paylaşım olur. Ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiler güçlenir iletişim artar. Çocuk günlük hayatında dile getirmekte zorlandığı kendi duygularını endişelerini kafasını kurcalayan sorularını da masallar aracılığı ile dile getirebilir. Masalı okuduktan sonra bir süre susun ve çocuğun masal hakkında düşünmesine izin verin ve yorumlarını dinleyin.
Bırakın yorumlasın
Masal anlatırken ya da okurken masal hakkında yorumda bulunmayın yargılamayın her masal öğretici ve eğitici olmak zorunda değildir sadece eğlendirmek için de olabilir. Bırakın çocuk kendi hayal dünyasında masalı kendi canlandırsın ve yorumlasın.
Sizinki hangisi?
Hepimiz küçükken bize masal anlatan birileri olmuştur. Peki siz en çok hangi masalı dinlemeyi severdiniz? Size kim masal anlatırdı? Hala sizi etkileyen ve zaman zaman aklınıza gelen bir masal var mı? Siz hangi masalı anlatmayı seviyorsunuz? Siz kime masal anlatıyorsunuz?